Do it yourself – for miljøet

Som eg har snakka om tidlegare er det ein heil masse saker ein kan gjere både for miljøet og seg sjølv. No har eg funne ut at eg skal prøve meg på å lage ulike ting sjølv. Ein ting vi brukar mykje av er såper, vaskemiddel, deodorantar og liknande. Desse er sjølvsagt stappa med både gode og mindre gode kjemikaliar. Stoffet som hindrar svette i mange av dei vanlege deodorantane er for eksempel aluminium. Kor fornuftig det er å smøre massevis av det utover huda kvar dag veit vi ikkje. I Noreg har vi heldigvis eit reglement som gjer at vi ikkje skal få i oss farlege mengder av desse mindre gode kjemikaliane. Problemet er at ein tar hensyn til mengda i kvart enkelt produkt og ikkje mengda ein får i seg dersom ein plussar saman nokre av desse produkta. Høyr, no har ho vore å surfa på internett igjen. Dette er kanskje ikkje tidenes beste kjelde, men VG har ein artikkel frå 2013 på saken her.

Nylig oppdatert

Heime har typen allereie starta enkelt med å vaske kaffetraktaren med eddik i staden for det kaffitraktarrensemiddelet ein får kjøpt på butikken. For, om vi er ærlege med oss sjølve, akkurat kor sannsynleg er det at kaffitraktaren treng eit heilt eige vaskemiddel? Null, spør du meg. Aftenposten har ein serie som dei fleste kanskje har sett frå før. Denne heiter «Bærekraftig Brukerhandbok» og du finn sida her. I dette programmet lagar dei blant anna tannkrem, shampoo, balsam og vaskemiddel til huset. Dei snakkar om ulike problemområder med kjemikaliar og dei testar ut produkta sjølve. Eg tenkte å teste ut nettopp desse produkta. Altså, kva taper ein på å prøve, liksom?

DIY household

Så, fyste prosjekt vart å rense kaffetraktaren med hjelp av eddik 7%. Neste prosjekt blir vel å lage vaskemiddel til hus. Dette er overraskande enkelt. Alt ein treng er eddik og sitronskal. På aftenposten så seier dei at eddik-lukta dampar vekk og dermed er det null problem å nytte eddik til nettopp dette. Eddik har den funksjonen at den fjernar feitt og sitron er bakteriedrepande. Eddik kan dermed nyttast i dusjen når denne skal vaskast. Dette har eg prøvd ved ei tidlegare anledning. Trikset er å la eddiken ligge på dusjkabinettet i ca. 30 minutt og dermed får ein vekk alt av feitt og andre godsaker. Om dokke huskar programmet der to damer reiste rundt til ekstremt skitne hus og gjorde desse reine så har dokke sjølv sett sitron i action. Dei brukte nemleg nesten utelukkande naturlege vaskemiddel. Her har vi ein ting eller to å lære.

Når ein lagar vaskemiddel til hus skal eddik og sitronskal blandast i for eksempel ei krukke. Dette skal trekke i to veker så eg får dessverre ikkje oppdatert dokke på saken før to veker er gått.

Nylig oppdatert

For oss som er studentar er i alle fall nokre av dei idèane som er illustrert i bilda over midt i blinken. Det er snart jul og mange av desse produkta er perfekte til å gje i gåve. Ta vare på alt av tomme glas framover og bli med på prosjektet mitt då, vel! Om nokon av dokke som les dette her har testa ut liknande ting heime så vil eg veldig gjerne høyre korleis det heile gjekk! Blir så glad for tilbakemeldingar at dokke anar det ikkje. Smil!

Follow my blog with Bloglovin

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s